Żywienie uczniów w naszej szkole odbywa się przez cały rok szkolny z wyjątkiem przerw świątecznych, ferii zimowych oraz dni wyznaczonych jako wolne od nauki.
Wpłacać za obiady można:
– na konto szkoły – po uprzednim sprawdzeniu kwoty do zapłaty u intendenta pod numerem telefonu 723199603
Numer konta:
BS Gniezno 47 9065 0006 0000 00009830 0001
Przy wpłacie na konto szkoły obowiązkowo należy podać w treści przelewu:
imię i nazwisko ucznia, klasę, kwotę oraz miesiąc, którego dotyczy wpłata
INFORMACJA
Informujemy Państwa, że z dniem 1 września 2022 roku, ulega zmianie opłata za posiłek w szkole.
1) opłata za jeden posiłek dla ucznia – wynosi – 6,00 zł.
2) opłata za jeden posiłek dla nauczyciela – wynosi – 11,10 zł
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic i uczeń mieli świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
LISTA ALERGENÓW
Substancje zawierające Alergeny
- Zboża zawierające gluten; pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz w pochodnych przetworach tj. (kaszach, makaronach, płatkach i w mące).
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jajka i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Orzechy nerkowca, orzechy laskowe i włoskie oraz należące do pokrewnej grupy produktów: migdały i orzeszki piniowe. Poza czystą postacią, orzechy te mogą występować w takich produktach jak pieczywo, wyroby cukiernicze, lody.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielski, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek, cukier waniliowy.