Obiady

  1.  Żywienie uczniów w naszej szkole odbywa się przez cały rok szkolny z wyjątkiem przerw świątecznych, ferii zimowych oraz dni wyznaczonych jako wolne od nauki.

Wpłacać za obiady można:

– na konto szkoły – po uprzednim sprawdzeniu kwoty do zapłaty

            Numer konta:

BS Gniezno 47 9065 0006 0000 00009830 0001

 

Przy wpłacie na konto szkoły obowiązkowo należy podać w treści przelewu:  
imię i nazwisko ucznia, klasę, kwotę oraz miesiąc, którego dotyczy wpłata

 

TERMIN PŁATNOŚCI ZA OBIADY DO 15.tego każdego miesiąca

Harmonogram odpłatności za obiady w roku szkolnym  2018/2019

* w 2018 roku

Lp. miesiąc liczba dni kwota w zł. dni wolne
1 od 5 września 18 72
2 październik 23 92
3 listopad 20 80 1;2;
4 grudzień 15 60 22-31/ przerwa świąteczna/

UWAGA

W przypadku nie dokonania wpłaty w terminie naliczane będą ustawowe odsetki za każdy dzień zwłoki, notoryczne spóźnianie się z opłatami spowoduje wstrzymanie wydawania posiłków i skreślenie z listy 

PONIEDZIAŁEK 19-11-2018
Makaron rurki w sosie śmietanowo-serowym
z szynką i brokułami, herbata (1,3,7)
WTOREK 20-11-2018
Zupa jarzynowa, deser owocowy z jogurtem
i musli (1,7,9)
ŚRODA 21-11-2018
Kluski śląskie, pulpety mięsne w sosie pomidorowym z warzywami, sok (1,3,7,9)
CZWARTEK 22-11-2018
Pyzy drożdżowe, pieczony schab w ciemnym sosie, groszek z marchewką, woda z cytryną (1,3,7)
PiĄtek 23-11-2018
Pierogi z nadzieniem truskawkowo-serowym,
sos truskawkowy, herbata (1,3,7)

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic i uczeń mieli świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

LISTA  ALERGENÓW

Substancje zawierające Alergeny

  1. Zboża zawierające gluten; pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz w pochodnych przetworach tj. (kaszach, makaronach, płatkach i w mące).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jajka i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne.
  8. Orzechy nerkowca, orzechy laskowe i włoskie oraz należące do pokrewnej grupy produktów: migdały i orzeszki piniowe. Poza czystą postacią, orzechy te mogą występować w takich produktach jak pieczywo, wyroby cukiernicze, lody.
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielski, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.