Obiady

Żywienie uczniów w naszej szkole odbywa się przez cały rok szkolny z wyjątkiem przerw świątecznych, ferii zimowych oraz dni wyznaczonych jako wolne od nauki.

Wpłacać za obiady można:

– na konto szkoły – po uprzednim sprawdzeniu kwoty do zapłaty

            Numer konta:

BS Gniezno 47 9065 0006 0000 00009830 0001

 

Przy wpłacie na konto szkoły obowiązkowo należy podać w treści przelewu:  
imię i nazwisko ucznia, klasę, kwotę oraz miesiąc, którego dotyczy wpłata

INFORMACJA

Informujemy Państwa, że  z dniem  1 listopada 2019 roku, ulega zmianie opłata za posiłek w szkole.

1) opłata za jeden posiłek dla ucznia  – wynosi – 5,00 zł.

2) opłata za jeden posiłek dla nauczyciela – wynosi – 8,60 zł

TERMIN PŁATNOŚCI ZA OBIADY DO 10.tego każdego miesiąca

Harmonogram odpłatności za obiady w roku szkolnym  2019/20

* w 2020 roku

Odpłatność za obiady w miesiącach Luty – Czerwiec 2020

 

 

Lp.  Miesiąc Liczba dni Kwota w zł Dni wolne od obiadów
1. Luty 15 75zł od 3 do 7 (ferie)
2. Marzec 19 95zł od 2 d0 4 (rekolekcje)
3. Kwiecień  15 75zł od 9 do 14 (święta), od 21 do 23 (egzaminy ósmoklasisty)
4. Maj 19 95zł od 1 do 4 (dni wolne)
5. Czerwiec 13 65zł od 11 do 12 (dni wolne), od 22 do 26 (dni bez obiadów)


W przypadku nie dokonania wpłaty w terminie naliczane będą ustawowe odsetki za każdy dzień zwłoki,
notoryczne spóźnianie się z opłatami spowoduje wstrzymanie wydawania posiłków i skreślenie z listy

7)

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic i uczeń mieli świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

LISTA  ALERGENÓW

Substancje zawierające Alergeny

  1. Zboża zawierające gluten; pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz oraz w pochodnych przetworach tj. (kaszach, makaronach, płatkach i w mące).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jajka i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne.
  8. Orzechy nerkowca, orzechy laskowe i włoskie oraz należące do pokrewnej grupy produktów: migdały i orzeszki piniowe. Poza czystą postacią, orzechy te mogą występować w takich produktach jak pieczywo, wyroby cukiernicze, lody.
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielski, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.